Voornemens voor 2019

Blut en blij ga ik 2018 uit. En het was, absoluut, een heel interessant jaar. Nog nooit eerder was ik zo verdrietig. Maar nog nooit eerder was ik zo vrij. Of dankbaar. Dankbaar omdat ik mogelijkheden heb gekregen om nieuwe dingen te leren. Maar ook dankbaar naar mezelf, dat ik de kans heb aangegrepen om te leren. En te groeien.

Ik kan zeggen dat ik een betere vriend, zus en dochter ben dan ooit. Ik geef liefde zonder angst, zonder terughoudendheid. In mijn kwaliteiten als mogelijke partner heb ik een stuk minder vertrouwen, maar dat is denk ik ook wel logisch. En het geeft helemaal niet dat ik daar nog niet ben. Geen idee wanneer dat wel is, en wat ‘daar’ eigenlijk precies betekent.

Nog nooit eerder was mijn leven zo onzeker. Dat is verkeerd gezegd: het leven is natuurlijk altijd onzeker. Maar nog nooit eerder had ik het zo beseft. Vragen, die ik mezelf nooit stelde, komen nu op: Waar gaat het heen? Zal ik ooit wel moeder zijn? Iedereen om mij heen is gefocust, gaat trouwen, maakt baby’s, promoties op werk. En ik, ongeleid projectiel die ik ben, boek spontaan een vliegticket naar Taiwan. Maar daarin zie ik ook weer de schoonheid van het onzekere, het kan je brengen bij de mogelijkheid van zulke gave ervaringen. Juist als je jouw leven niet te strak plant. En dat is ook iets waar ik mee to terms moet komen: dat ik eigenlijk gewoon niet zo’n planner ben, ondanks dat ik wel 11 jaar lang in een relatie heb gezeten met iemand die juist wel was van de vijf-/ tien jaren plannen.

Maar, pakketje tegenstrijdigheid die ik ben, wil ik toch wel wat plannetjes maken voor 2019. Om mezelf een beetje uit te dagen. Omdat ik heus wel diep van binnen weet wat mij gelukkig maakt. En om niet aan het eind van 2019 te zeggen dat ik het hele jaar in een YouTube black hole heb gespendeerd :’).

 SPORT EN HEALTH

Ik wil de split leren. Want ‘gewoon leniger worden’ klinkt zo vaag, al is dat wel in general mijn doel. Maar met het leren van een split wordt het nog ietwat geconcretiseerd. Oh, en ik heb polefitness weer opgepakt! En ik wil drie nieuwe moves vloeiend onder de knie krijgen. Misschien (durf te dromen) de Superman?

TALEN

Mijn Engels is wel prima. Maar mijn Duits en Chinees… a-bo-mi-na-bel. Met twee Chinese ouders, een vader die vloeiend Duits spreekt en mijn broertje met zijn Duitse vriendin (en een hele krat aan studiemateriaal thuis), zou het een makkie moeten zijn om dit ‘eventjes’ op te pakken. Tenminste, dat dacht ik 4 jaar geleden toen ik vol goede moed aan mijn Chinese talencursus begon. Inmiddels weet ik wel beter: op Engels na heb ik geen enkel gevoel voor talen. Maar wat zou het leuk zijn als ik eind 2019 in ieder geval in het Chinees en Duits eten kan bestellen.

FOTOREISJES

Die cursus fotografie die ik ooit jaren geleden heb gedaan… daar moet ik meer mee doen. Absoluut niet in de zin van balls to the wall diehard mijn baan opzeggen en fotograaf worden, maar ik ontspan heel erg van plaatjes schieten, fröbelen met de instellingen van mijn camera en spelen met compositie. Het worden ook niet allemaal meesterwerken (ha! bij lange na niet), maar de activiteit an sich vind ik gewoon heel erg leuk. ‘Echte’ fotoreisjes (onder een begeleiding van een professionele fotograaf) zijn duur, maar ik zie mezelf wel in mijn eentje tripjes maken naar natuurgebieden in Nederland. Of misschien voor twee dagen een fotogenieke stad opzoeken. Riga iemand? 🙂

GROTE TRIP

Ik wil weer een Grote Trip maken. Ik weet alleen nog niet wat. Halverwege 2018 was ik er zo zeker van: ik zou gaan paardrijden in Kirgizië. Ik had de organisatie al serieus aangeschreven voor juni/juli 2019 en een vluchtmaatschappij uitgezocht.

Maar nu weet ik het eigenlijk niet meer. Wil ik niet toch liever naar Thailand om mijn duikbrevet te halen, om daarna weer wat tijd door te brengen in mijn geliefde Taiwan? Of kamperen in Noorwegen? Of iets totaal anders?

KLEINE TRIPS

En naast de Grote Trip, wil ik ook nog een paar kleine tripjes maken in 2019. Barcelona, Riga, Praag, Londen, Berlijn (voor de derde keer), Marrakech, de Meteora? Als het mij budgettechnisch gegund is, zou het wel heeel tof zijn om een paar landen (opnieuw) te bezoeken.

En misschien een wintersport-trip? Sinds ik de Alpen voor een dag bezocht, gaat dat idee wel vaker in mij om.

GET THE FEELS: 10 BRIEVEN SCHRIJVEN, 20 FILMS KIJKEN, 15 BOEKEN LEZEN, 3 GAMES UITSPELEN

Of ik ook daadwerkelijk 10 brieven ga schrijven, hangt heel erg af van de mensen waarmee ik correspondeer. Wel merkte ik aan mijn kant dat correspondentie/inspiratie heel traag op gang kwam, doordat ik gehaast en afgeleid was door allerlei andere dingen (Youtube, jagen op mannen) en ik wil er in 2019 meer tijd voor nemen. Dus, iemand die brieven van mij wil ontvangen? Ik schrijf alleen in het Nederlands en Engels (maar misschien eind 2019 ook in het Duits en Chinees hihihi).

Een heuse Movie Challenge in 2019. Omdat ik tegenwoordig veel meer van de series ben op Netflix, is het doel van 20 films wel een beetje ambitieus. Ik denk dat ik in 2018 de 10 niet eens aantik… Maar hoe meer momenten ik mezelf gun om als een couch potatoe met popcorn en thee op de bank te kunnen zitten, hoe beter.

Mijn 2018 Reading Challenge was gezet op 15 boeken. Die heb ik niet gehaald, vandaar de herkansing in 2019. 15 boeken is heus niet zoveel en ik was echt heel goed op weg. Zeker de eerste helft van het jaar, toen ik toch alleen maar thuis wilde zitten en een beetje angstig zijn voor de toekomst. Maar in de tweede helft kwam de klad er een beetje in door afleiding (dansen, jagen op mannen).

En een Game Challenge. 3 games moet mij wel lukken. Nerd alert hiero 8). En ja, ik speel ook Fortnite…

Wat zijn jouw voornemens voor 2019? Wellicht ontmoeten we elkaar in Riga? Of komen we elkaar tegen in de virtuele wereld van Fortnite… wie weet 🙂 Of ben je juist zo iemand die heel bewust geen voornemens maakt?

Alvast een heel gelukkig nieuwjaar allemaal! Tot 2019 ❤

Advertisements

4 thoughts on “Voornemens voor 2019”

  1. Wat een mooi artikel zo als afsluiting van 2018. Een veelbewogen jaar zo te lezen. Ik heb geen doelen voor 2019, ik wil vooral doorzetten om meer rust te pakken en meer te kiezen voor mezelf, is heel erg bevallen de laatste maanden van 2018.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s