Wat er mis is met december

Ojee, het is al bijna december,” waarschuwde een andere alleenstaande collega mij eind november. “Ik vind dat zo’n rotmaand. Met al die feestdagen. En dan zit ik bij familie als enige vrijgezel daar. Zonder partner. Zonder gezin. En ik vind het dan nog rotter dan de rest van het jaar.

Ik leg de schuld van deze verdrietige gevoelens bij de kerstpropaganda. En dan met name al die stomme, stomme, stomme films die ons van kinds af aan inprenten dat we met kerst toch echt de liefde moeten hebben gevonden. Dat we niet in ons eentje bij familie aan tafel moeten aanschuiven. Dat we dan losers van de maatschappij zijn. Want waarom is het ook dit jaar weer niet gelukt dan om iemand te vinden?

Even een reality-check lieve wereld: we vieren met Kerst (Christmas) de geboorte van Jezus Christus. Niet onze al dan niet geslaagde queste naar de ware liefde. Daarom zingen we ook liedjes zoals Joy to the world, Stille nacht en Can you hear what I hear. En als je daar niet in gelooft, dan is dat echt helemaal prima. Maar iedereen: geef de mensen onder ons die alleenstaand zijn alsjeblieft geen rotgevoel.

Ik vind films zoals Love Actually en The Holiday ook leuk. Maar ik zou ook een lijst met kerstfilms willen hebben, waarin de lead (volwassen, geen kind) de hele film door single is en dat helemaal prima is. Iemand die kan helpen? 🙂

Om ook vrienden en familie van singles een beetje te herprogrammeren. Ons niet zo zielig of raar te vinden. En in te zien dat je niet incompleet bent als je niet die persoon hebt gevonden waar je de rest van je leven mee wil doorbrengen. Sterker nog: ik had die persoon en ik heb mij ondanks dat met periodes eenzamer en verder van mezelf dan ooit gevoeld. Dit jaar heb ik ontdekt hoe veel geluk binnen in mijzelf zit. En daarnaast heb ik, als kers op de taart, nog het beste support system ever van vrienden en familie. Die mij, als ik even echt sip ben, heel goed weer uit de put kunnen vissen. Ik ben niet incompleet. Ik ben gelukkig. Ik heb een ontzettend leuk leven. En ik word heus wel weer verliefd. Maar als dat niet zo is, dan is dat ook prima.

Nu heb ik makkelijk praten, omdat ik natuurlijk nog niet zo lang vrijgezel ben en dus ook nog nergens last van heb. Maar ik weiger ook ronduit om, na een heel jaar van lessen leren, vriendschappen verdiepen, tijd doorbrengen met twee hele fijne ouders en een tof broertje en leuke avonturen beleven, alles teniet te doen door aan het eind van het jaar in een kniezend hoopje ellende te veranderen. Enkel en alleen omdat ik geen vriendje heb. Dat zou toch ronduit belachelijk zijn? I’m an independent woman, for crying out loud xD.

Dus, december-maand: je kan me wat. Ik heb Sinterklaas ‘gevierd’ in de sportschool. Ik heb zelf mijn eigen kerstboom opgezet. Ik heb samen met mijn broertje zijn vriendinnetje opgezocht in München en mij geen moment het derde wiel gevoeld. Kerstavond vier ik met een vriendin als we samen terugrijden uit Berlijn, om vervolgens Eerste en Tweede Kerstdag als single aan te schuiven bij mijn ouders aan tafel. Als daar geen film van bestaat, jammer dan. Ik doe het gewoon toch.

Lieve collega en iedereen die zich in mijn collega herkent: deze was voor jullie ❤

En voor jullie allemaal: Ik wens jullie hele fijne kerstdagen toe. Waarin jullie genieten van het samenzijn met en de liefde van dierbaren! 💋

Advertisements

2 thoughts on “Wat er mis is met december”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s