National Palace Museum – Taipei

Taipei is de hoofdstad van Taiwan en zeker een bezoek waard. Wat zeg ik: je kan er niet niet geweest zijn. En als je in Taipei bent, dan is een bezoek aan het National Palace Museum een must. 🙂

Dit museum huist een enorme collectie van Chinese kunst, meubelen, brieven, tekeningen etcetera en gaat terug tot de Ming / Qing dynastie. Ooit verzameld door de Chinese overheid (door onder andere gewoon bij mensen in hun huis binnen te wandelen en te eisen dat deze hun schatten zouden weggeven). In China werd de collectie met name bewaard in de Verboden Stad, waar zij slechts door een beperkt aantal personen bekeken mocht worden. Later werd het opengesteld voor een groter publiek.

De hele collectie is (hoe wonderlijk) ook meerdere malen verplaatst, om haar voortbestaan te waarborgen. De laatste keer was tijdens de dreiging van het communistische regime. Dat was het moment waarop de collectie naar Taiwan is verhuisd. Ik herhaal het nog maar eens: ze hebben stiekem, onder de neus van het Communistische regime, de hele collectie op een boot geladen en die naar Taiwan vervoerd. En het is geen kleine collectie. Hij is zo groot dat ze regelmatig de tentoongestelde voorwerpen moeten rouleren, om uberhaupt alles te kunnen laten zien.

Kroonjuweel van de collectie is de jade kool. Toen ik vijf jaar geleden op bezoek was, was deze uitgeleend. Nu kon ik haar wel in levende lijve bewonderen.

Maar onweerstaanbaar voor mij zijn de schilderijen die tentoongesteld zijn. Hoe ze in die tijden al zo mooi en elegant met kleuren en lijnen konden werken… En hoe zorgvuldig ze gepreserveerd zijn gebleven. Hoe dichtbij we mogen komen. Wetende dat datzelfde doek waar we nu naar kijken, jaren geleden door iemand werd beschilderd. Dat het schilderij in een kamer heeft gehangen, die waarschijnlijk nu helemaal niet meer bestaat. Bewonderd door mensen die niet meer hier zijn.

Tijdreizen. Dit komt aardig in de buurt.

Het museum heeft ook een heel mooi park om doorheen te wandelen

En na het bezoek had ik een leuke lunchdate met een heel lief meisje 🙂

Advertisements

2 thoughts on “National Palace Museum – Taipei”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s