Stuurloos

Nadat X begin dit jaar het huis uitging, was ik een tijdje redelijk stuurloos.

Van die periode herinner me ik ook nog steeds alleen flarden en momenten. Tweede Pinksterdag staat natuurlijk in mijn geheugen gegrift, toen hij aangaf met me te willen praten en tijdens dat gesprek mijn laatste hoop de grond in geboord werd toen ik te horen kreeg dat ons huwelijk definitief voorbij was.

The day after, ik was toch naar werk gegaan. Mijn collega’s wisten van niks, ik zat mijn tranen te verbijten en X belde me om mijn beschikbaarheid te vragen voor de advocaat. Dat was ook het besef dat hij hierin al veel verder zat in het proces dan ik en dat ik nog een behoorlijke ‘achterstand’ had in te halen. En daarbij ook het besef dat ik dit in mijn eentje zou moeten doen.

Ik herinner me dat ik huilend met mijn broertje aan de telefoon zat en amper uit mijn woorden kon komen. Hij was van mijn familie de eerste die het wist. Daarna mijn moeder. En daarna een van mijn beste vriendinnen.

Ik herinner me dat ik heel nerveus was toen ik het voor het eerst op werk vertelde en hoe overweldigd ik was door de steun die ik kreeg.

Ik herinner me mijn verjaardag in mei. Mijn beste vriendinnetjes waren langs gekomen en ik weet dat we allemaal bevroren toen X en zijn broertje opeens voor de deur stonden.

Blij ben ik dat ik me woorden die over en weer door X en mij in emotie zijn gezegd niet meer herinner, al weet ik wel dat er wat is gezegd. Uiteindelijk heeft dat ertoe geleid dat ik hem heb gesmeekt om afstand, ook al wist ik dat het hem zou bezeren. Ik herinner me het enorme schuldgevoel toen ik zijn blik zag, maar ik herinner me ook de enorme opluchting toen mijn verzoek werd gerespecteerd.

Ik herinner me dagen dat ik naar werk ging, thuis kwam, at of niet at en daarna op de bank ging nadenken. Huilen, nadenken, bijbel lezen. Nadenken. 11 jaar lang terug denken. Maar ik herinner me ook dagen dat ik behoefte had om mijn hart te luchten, te huilen bij vriendinnen. En ik herinner me de lieve woorden en de warme omhelzingen die ik kreeg.

Ik herinner me het moment toen mijn vader voor het eerst “Ik hou van je” tegen mij zei. Hij kon het nooit zeggen, maar hij heeft het zichzelf na 30 jaar aangeleerd, omdat hij het zo belangrijk vond dat ik liefde zou ontvangen.

Ik herinner me dat ik voor mijn gevoel regelmatig staarde in een grote leegte. Waar eerst plannen en dromen te bekijken waren. En bang was om de leegte in te stappen. En ik herinner me dat ik dacht dat ik geen flauw idee had van wat ik nu met mijn leven zou doen, behalve dan een eventuele en later zekere scheiding ‘overleven’.

Maar ik herinner me ook het moment dat er voor het eerst weer wat kleur door de grijze massa heen brak. Dat ik besefte dat ik meer was dan mijn mislukte huwelijk. Dat mijn grootste persoonlijke falen mij wel mag vormen, maar mij niet altijd zou hoeven definiëren. Ik mocht gewoon zelf achter het stuur gaan zitten. Mezelf leren kennen. Mijn eigen regels maken. Opnieuw gelukkig worden.

En ik herinner me het beste moment van allemaal: waarop ik voor het eerst bedacht dat ik dit alleen wel aan zou kunnen. Een route uitstippelen, de handrem eraf halen. Koppelen. Het gas induwen. Gaan. En hoe ontzettend gaaf het zou kunnen zijn.

Dit is zo nieuw niet al het nieuw voelt goed
Ik ben niet bang maar heel benieuwd wel hoe dit moet
Pas nu ik rij ik rij ik rij nu besef ik pas
Ik was toch ook al lang die vrouw die de kaarten las
Ik word op deze weg mijn eigen wil
Ik ga en leef gewoon nog een keer
Acda & de Munnik – Dan leef ik toch nog een keer

Advertisements

8 thoughts on “Stuurloos”

  1. Weer een gevoel dat ik ergens wel herken, ookal heb ik een situatie als de jouwe niet meegemaakt. Maar ook in andere dingen in het leven kan je stuurloos zijn en dat heb ik al ondervonden. Helaas..

    Like

  2. Iedereen die dit al eens heeft meegemaakt zal het gevoel herkennen. Ik kan me de helft van wat ik gezegd heb in woede niet meer herinneren maar weet nog exact het moment dat ik dacht; oke zo gaan we het dus niet doen. Doorzetten en voor jezelf kiezen.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s